fbpx

Pau D’arco – skarb Inków na wirusa i nie tylko

 W okresie wzmożonej zapadalności na choroby wirusowe dobrze zaprzyjaźnić się z rośliną, która ma wiele pozytywnych dla Twojego zdrowia działań. Jednym z nich jest działanie przeciwwirusowe. Czym jest i jak działa Pau D’arco?  Jak można ją spożywać i czy są jakieś przeciwskazania do jej stosowania? Jeśli interesują Cię odpowiedzi na te pytania zapraszam Cię do zapoznania się z poniższym tekstem.

Czym jest Pau D’arco?

Pau d’arco, zwane również jako lapacho, ipe roxo, taheebo lub tahuari jest sproszkowaną korą drzewa Tabebuia impetiginosa ( drzewa mrówkowego) oraz wielu innych gatunków drzew z rodzaju Tabebuja rosnących w lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej do wysokości 1500m npm. W rejonie Andów, gdzie gleba jest bogata w minerały, a powietrze nasycone ozonem znaleźć można 700 letnie drzewa tego gatunku. 

lapacho

Określeniem „drzewo mrówkowe’’ obdarzyli je miejscowi Indianie, kiedy okazało się, że wszystkie otwory wewnątrz gałęzi są zamieszkiwane przez mrówki. Drzewa te rosną do wysokości 30 metrów , a szerokość korony może osiągnąć 8 metrów. Przyciągają one uwagę kolorowymi kwiatami. Barwy tych kwiatów mienią się od kolorów różowych po fioletowe

Drewno lapacho jest odporne na gnicie i wytrzymałe fizycznie, dlatego rdzenni mieszkańcy amazonii stosowali je do wyrobu myśliwskich łuków. Indianie zamieszkujący Peru, Boliwię, Brazylię czy Paragwaj od dawien dawna wykorzystują różne odmiany kory drzewa mrówkowego do leczenia wielu rodzajów schorzeń . Od zarania uważali oni Pau d’arco za boskie drzewo i obdarzali je wielkim szacunkiem, ponieważ kora drzewa stanowiła jeden z ich najważniejszych środków medycznych. Plemiona indiańskie Guarani i Tupi nazywały drzewo mrówkowe środkiem „pomagającym przedłużyć młodość” i „dającym rześkość i siłę”

Trochę historii

Chociaż Pau d’arco nazywane jest skarbem Inków, istnieje duże prawdopodobieństwo, że ludy jeszcze przed Inkami wykorzystywały roślinę jako środek na raka, kiłę, malarię, trypanosomozę amerykańską (Choroba Chagasa), infekcje grzybicze i bakteryjne oraz choroby żołądka.

W 1873 roku, lekarz dr Joaquin Almeida Pinto opisał lecznicze właściwości lapacho (z T. impetiginosa):

Pau D'Arco: właściwości lecznicze: przepisywane dla obniżenia gorączki; kora używana przy chorobie wrzodowej; również używana przy schorzeniach wenerycznych, reumatycznych i szczególnie przydatna przy chorobach skóry, w szczególności egzema, opryszczka i świerzb.

W 1967 roku brazylijski magazyn informacyjny O’Cruzeiro opisał przypadki zniknięcia komórek rakowych u pacjentów leczonych onkologicznie w szpitalu klinicznym w São Paulo i szpitalu miejskim w Santo André.

National Cancer Institute przeprowadził natomiast w 1968 roku badania , które wykazały znaczące działanie lapacholu przeciwko guzom nowotworowym u szczurów. Następnie zastosowano badania kliniczne nad przewlekłą białaczką szpikową , ale z powodu ubocznych działań ( wymioty, biegunka) zaniechano dalszych działań. Niestety zamiast testować synergiczny wpływ wyciągu z kory, stosowano jedynie jeden składnik – lapachol.

Obecnie wiadomo,że synergiczne działanie  różnych związków całej rośliny, daje lepszy efekt terapeutyczny niż działanie każdego z nich z osobna. Ponadto, środek zawierający wiele substancji jest bezpieczniejszy i skuteczniejszy od pojedynczego składnika.

Co teraz wiemy o właściwościach Pau D'arco?

Obecnie, w badaniach in vitro udowodniono, że wyciągi z Pau D’Arco niszczą komórki nowotworowe m.in. raka jajnika, raka szyjki macicy, raka piersi, białaczki, czerniaka złośliwego.

Komórki nowotworowe

Podczas fitochemicznych badań rośliny wyodrębniono kilkanaście związków czynnych, które odpowiadają za  przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz immunostymulujące właściwości Pau D’Arco. Najważniejszym składnikiem kory jest lapachol i jego pochodne. Nie bez znaczenia jest również obecność minerałów, koenzymu Q10 oraz silnego przeciwutleniacza – kwercetyny.

Składniki aktywne

Za co możesz pokochać Pau D'Arco?

1. Wzmacnia układ odpornościowy

Wyciąg z kory lapacho pobudza do działania komórki układu odpornościowego – makrofagi i granulocyty oraz nasila produkcję limfocytów i leukocytów. Organizm poddany działaniu tej rośliny lepiej radzi sobie z infekcjami i stanami zapalnymi.

2. Zwalcza grzyby i bakterie

Pau D’Arco ma również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Kora drzewa mrówkowego niszczy bakterie z grupy Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, nawet te odporne na standardowe leczenie bakterie z rodziny gronkowców( bakterie Escherichia Coli i Helicobacter pylori). Natomiast  obecna w roślinie ksylidyna  w połączeniu z lapacholem hamuje rozwój wielu rodzajów grzybów. Pau D’Arco niszczy aż 10 gatunków grzybów, w tym szczepy Candida albicans i wywołujące grzybicę skóry Aspergillus fumigatus.

3. Zabija wirusy

Lapacho wykazuje także silne właściwości przeciwwirusowe wobec m.in. wirusa grypy. Przeciwwirusowe działanie kory drzewa mrówkowego jest uwarunkowane naturalną zawartością β-lapachonu hamującego enzymy niezbędne do syntezy DNA i RNA. Związek ten silnie hamuje też enzym odwrotnej transkryptazy zaangażowanej w syntezę DNA na matrycy RNA. Zahamowanie tego procesu sprawia, że wirusy nie są w stanie się mnożyć i infekować komórek. Co więcej – lapachol ogranicza procesy fermentacji, które są wirusom niezbędne do rozmnażania się. Prawdopodobnie  β-lapachon hamuje replikacje wirusa HIV-1.

4. Pomaga w zwalczaniu pasożytów

Pau D’Arco ma zastosowanie jako  skuteczny środek na kilka gatunków pasożytów. Ten przeciwpasożytniczy mechanizm działania nie jest dobrze poznany, ale prawdopodobnie ma on związek z hamowaniem procesów wytwarzania energii przez pasożyty czyli odłączania im oddychania komórkowego.

5. Na wrzody żołądka

Napar z Pau d’arco minimalizuje wydzielanie kwasu żółciowego i  stymulując wydzielanie śluzu, łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka.

6. Reguluje procesy trawienne

Regularne przyjmowanie wyciągu z kory Pau d’arco poprawia stan jelit i reguluje procesy trawienne. Mimo, że jest naturalnym antybiotykiem nie niszczy szczepów „dobrych” bakterii jelitowych.

Pozostałe działania Pau D’Arco:

Przeciwskazania do stosowania Pau D’Arco

Zbyt wysokie dawki  Pau D’Arco mogą być przyczyną wymiotów, nudności i alergii. 

Ponadto roślina ta wchodzi  w interakcje z aspiryną i lekami rozrzedzającymi krew, zwiększając tym samym ryzyko krwawienia. W związku z tym lapacho nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Dodatkowo badania na zwierzętach sugerują, iż spożywanie naparu może się przyczynić do upośledzenia płodu, powstawania wad wrodzonych, a nawet zwiększać ryzyko poronienia.

Przepisy

Przepis na „herbatę Inków”

Herbata  sprawdza się w okresie jesiennym i zimowo-wiosennym, gdy szczególnie groźny staje się wirus grypy i inne choroby zakaźne.

2 łyżeczki suszu wsypać do wrzącej wody ( 2 szklanki), gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Herbatę możemy spożywać przez cały dzień. Napój można wtedy pić przestudzony – dlatego można zaparzyć sobie od razu cały dzbanek (4-6 filiżanek).

Kora lapacho

Herbata lapacho ma bardzo przyjemny, ziołowo-orzechowy smak z wyraźnym drzewnym akcentem. Można dosłodzić ją miodem.

Herbaty nie wprowadza się do diety na stałe. Najlepiej pić ją ok. miesiąca , a potem zrobić przerwę. Można też ją śmiało stosować sporadycznie, szczególnie w przypadkach grzybic, spadku odporności czy jako przeciwdziałanie chorobom wirusowym i bakteryjnym.

W czasie terapii lapacho należy obserwować swoje ciało i jego reakcje, ponieważ  roślina ta wpływa na procesy oczyszczania organizmu, które czasem mogą przebiegać zbyt gwałtownie i mogą wystąpić nudności, bóle brzucha i wymioty.

Przepis na nalewkę dr. Henryka Różańskiego

1 część rozdrobnionej kory zalać 5 częściami alkoholu 50-60%, macerować 14 dni, wstrząsając co 2 dni. Przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.

Nalewką można pędzlować zmiany chorobowe na błonach śluzowych i skórze.

Przepis na wyciąg na winie dr. Henryka Różańskiego

1 część rozdrobnionej kory zalać 5 częściami wina białego lub lepiej czerwonego wytrawnego. Macerować 1 miesiąc. Przefiltrować. 1 raz dziennie przyjmować 25 ml wina Lapacho.

Dr. Różańskie szczególnie poleca wino Lapacho przy chorobach przewlekłych.

Pau D'arco w kapsułkach

Dobrym rozwiązaniem są też kapsułki z wyciągiem z kory drzewa mrówkowego.

Kapsułki Pau D’Arco z Selenem zawierają dodatkowo witaminę C i selen.

Selen działa razem z witaminą C i nasila jej potencjał. To znakomity antyutleniacz, chroniący komórki i tkan­ki narządów przed działaniem czynników stresogennych, promieniowania, środków chemicznych i metali ciężkich. Przyczynia się do wzmocnienia osłabionej odporności.

Witamina C wzmacnia ścianki naczyń włosowatych podnosząc ich wytrzymałość i nieprzepuszczalność dla bakterii, pomaga złagodzić przebieg chorób prze­ziębieniowych i skrócić czas ich trwania. Wzmaga pro­cesy regeneracyjne i podnosi odporność na infekcje. Mielony koralowiec – źródło niezbędnego dla orga­nizmu kompleksu składników mineralnych. Działając jak sorbent pochłania substancje szkodliwe i sprzyja ich wydaleniu.

Kapsułki możesz również zastosować w infekcjach narządów rozrodczych, grzybicy, opryszczce i brodawkach płciowych, wystarczy użyć kapsułki tak jak tamponu.

Podsumowując

Pau D’Arco może być dla Ciebie właściwym wsparciem leczenia, szczególnie jeśli masz problemy z:

Zachęcam Cię do sprawdzenia na sobie pozytywnych efektów działania kory drzewa mrówkowego, oczywiście jeśli nie jesteś w grupie osób, które z uwagi na przeciwskazania nie powinny spożywać tego specyfiku.

W przypadku jeśli stwierdzono u Ciebie poważne zachorowania każdorazowo skonsultuj z lekarzem czy i w jakich dawkach możesz spożywać tę roślinę, gdyż zawsze jest możliwość niepożądanych interakcji z lekami.

Jak oceniasz ten artykuł?

Ocena czytelników: 4.5 / 5. Liczba głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił tego artykułu! Masz pierwszeństwo 🙂

Zobacz też: